Carnation Flower Made By Crepe Paper | 5-Step

Written by : Precious Pinkest | 4:21:00 PM | 0

Sekarang konsep DIY dah jadi trend.Sapa yang belum tahu maksud DIY ni,angkat tangan cepat?,nampak sangat korang ketinggalan zaman kan hikhikhik!!!.. DIY in short term, kalau yang long term means DO IT Yourself. Oh itu maksudnya DIY ..So now you know :P

Do It Yourself (DIY) adalah kaedah membina, mengubah suai, atau membaiki sesuatu tanpa pertolongan langsung daripada pakar atau profesional.
Hari ni,akak nak share cara buat bunga crepe or carnation flower in my version macam dalam photo dibawah.


Bahan yang diperlukan seperti ;

Crepe Paper (1 peket RM 0.60)
Antical Fower (1 peket RM 0.80)
Dawai Bunga No.30 (1 peket RM 1.20)

Cara membuatnya tersangatlah mudah macam makan kacang jak,budak tadika pun boleh buat, apatah lagi orang dewasa..hahaha!!

Gunting crepe paper ikut saiz anda suka ( As for me, I just fold & cut into 2)
Lipat macam ala-ala kipas ( Refer To Image)
Then ikat dengan dawai di bahagian tengah including that antical fower. Dan pintalkan dawai.
Abaikan bentuk yang tak separa tue. 
Hasil nya macam ni..If majlis lama lagi,you guys can keep it this way, to avoid crepe paper akan rosak if simpan lama-lama.Nak kembangkan bunga crepe paper ni mudah jak.Setelah itu,gunting bentuk separa bulat di hujung kiri dan kanan crepe paper yang telah siap dilipat tadi..



Kembangkan bunga dengan,menarik keluar sehelai demi sehelai crepe paper. Don't be too harsh ,otherwise "koyak" nanti. 



Tadaa..  Carnation Flower, yang telah siap dikembangkan..Mudah kan ?

Preparing this for my brother's wedding coming soon . Yay!! Excited..


Sharing The Love :)

Leave A Comment , Thank you! 😍

Note : All comments are moderated manually by real humans, so you won't see them appearing immediately.

For Non-Bloggers
Please select profile & click "Name/URL" If you do not have any profiles on any those listed. (Leave the URL empty).

It's harsh to call you Anonymous , So please Leave at least a Name.