Digi | Celcom | Maxis : Gangguan Perkhidmatan Telekomunikasi (MCMC)

Written by : Precious Pinkest | 4:07:00 PM | 0

Pagi ni, terima chat dari salah satu group whatsapps berkenaan dengan perkhidmatan mudah alih yang akan mengalami gangguan sementara.Actually pemakluman ini dah lama tersebar dalam laman Facebook Rasmi MCMC.Hari ni jak baru tahu.No wonder lah line internet sejak kebelakangan ni ter-sangat² slow. nak loading image , sempat saya terlelap bah kesian. Nak call out pun bukan main payah . Sometimes, tiba² jak dapat sms , saying that someone missed call padahal phone tak ringing pun.

Mujurlah dilakukan secara berperingkat mengikut kawasan,dan tidak semua kawasan in one time.Lama tue,until June next year, baru siap. Hopefully, lepas bulan June tiada lagi dah gangguan macam ni berlaku. Berapa kali juga mau upgrade kan.. Bagi yang prepaid user, ok lah. Tapi bagi Pospaid user, matai rang.. membayar sijaa kita bil tiap² bulan.

SKMM mengumumkan gangguan perkhidmatan telekomunikasi yang dijangka berlaku dari sekarang sehingga Jun 2017. Melibatkan Celcom, Digi dan Maxis yang melakukan pemindahan spektrum, dilakukan secara berperingkat mengikut kawasan.Proses pemindahan SPEKTRUM ini akan membolehkan mereka menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan mudah-alih yang terkini kepada para pelanggan.

Pengguna boleh membuat sebarang pertanyaan atau aduan ke:
Celcom : 1111 (dari no Celcom) atau 019 601 1111
Maxis : 123 (dari no Maxis) atau 1 800 821 123
Digi : 016 221 1800
Boleh juga hubungi SKMM:
Hotline : 1 800 188 030
Email : aduanskmm@cmc.gov.my

Abaikan jari jemari yang gundut itu.:P

But in my opinion (as my area ONLY), line Digi is much better than other telco, bukan nak backing ok , mentang² lah kerja kat Digi.Tapi based on my experienced. And lately, my officemate porting-out her Digi, to other telco but tak sampai 3 hari guna, dia porting out masuk Digi balik.katanya "Line tenet pandai hilang² ba"," Tak boleh nak call out, network hilang" & paling teruk ,even 4G LTE , tak kelihatan on her Iphone 6. Now she happy , glad to be with Digi again, walaupun some time Digi also mengalami down, but tak seteruk other telco.

Dalam 5 tahun ber-turut² ni , kekal dengan Digi, (book of record lah kunuk),paling lama bertahan setakat ni hahaha!! . Ada hati juga mau cuba telco yang lain, but everytime nak tukar , mesti dengar bad feedback tak kira lah dari keluarga, friend and social media.Terus berubah fikiran . . Biar lah dulu pakai pelan lama ni.

Well guys, if ever rasa line macam SIPUT tue jangan pulak humban phone tue, kang pecah @ rosak ,kan diri sendiri juga yang rugi. Faham2 jew lah yer :).. Till next time OkBai!!


Sharing The Love :)

Leave A Comment , Thank you! 😍

Note : All comments are moderated manually by real humans, so you won't see them appearing immediately.

For Non-Bloggers
Please select profile & click "Name/URL" If you do not have any profiles on any those listed. (Leave the URL empty).

It's harsh to call you Anonymous , So please Leave at least a Name.